Hoe manoeuvreer je als koper in een verkopersmarkt?

De huizenmarkt van 2024 belooft boeiend te worden, met een aanhoudende verkopersmarkt waarin de vraag het aanbod overtreft.

Dit wordt ondersteund door prognoses van ABN Amro, Rabobank, ING en DNB, die allemaal voorspellen dat de huizenprijzen zullen stijgen. De mate van deze stijging varieert tussen de bronnen: ABN Amro verwacht een toename van 4%, terwijl ING uitgaat van een stijging tussen de 5% en 8%. Kortom, prijzen zullen naar verwachting stijgen. Een dalende trend in hypotheekrentes zal kopers in staat stellen meer te lenen, waardoor hun maximale hypotheekbedrag stijgt. Hoewel ABN AMRO een groei voorspelt in het aantal nieuwbouwwoningen, zal dit naar verwachting de krapte op de markt niet direct verminderen.

Dit kan het lastiger maken om als koper  in een verkopersmarkt een woning te bemachtigen. De concurrentie zal hevig blijven en woningen zullen waarschijnlijk snel verkocht worden, mogelijk zelfs boven de vraagprijs. Wachten op een prijsdaling voor de hypotheek is geen slimme strategie, aangezien dit een prognose is en geen zekerheid. Daarbij blijven de prijzen van woningen wel omhoog schieten, waardoor je net de boot kan missen.

Maar wees niet getreurd! Met de juiste voorbereiding en strategie is het zeker mogelijk om je droomhuis te vinden, zelfs in een verkopersmarkt. Hier zijn een aantal tips:

Controleer je financiën

Zorg ervoor dat je financiën op orde zijn en weet wat je kunt besteden. Schakel expertise in door een gesprek te plannen met een hypotheekadviseur.

Wat wil je echt?

Maak een lijst met de eisen voor je droomhuis. Wat is echt belangrijk? Hoeveel kamers wil je? In welke wijk wil je wonen? En wat is je maximale budget? Wees flexibel op minder belangrijke eisen, want dat vergroot je kansen.

Schakel een aankoopmakelaar in

Een aankoopmakelaar kan je enorm helpen in een verkopersmarkt. Ze kennen de markt en weten wat er speelt. De makelaar kan je helpen met het vinden van een woning, het onderhandelen over de prijs en het regelen van de koop.

Wees snel en geduldig

Zodra je een woning ziet die je bevalt, moet je nog sneller reageren dan in 2023. Wacht niet te lang, want de kans is groot dat de woning binnen enkele dagen verkocht wordt. Plan bezichtigingen zo snel mogelijk in. En wees geduldig: het kan even duren voordat je de perfecte woning vindt. Geef niet op!

Vergroot je kansen als koper in een verkopersmarkt 

  • Schrijf een overtuigende motivatiebrief om je bod kracht bij te zetten. Leg uit waarom je de woning graag wilt kopen en wat je van plan bent met de woning.
  • Doe een 2-in-1 bod: één bod zonder voorbehouden, één met voorbehouden.
  • Doe een bod boven de vraagprijs als je dat kunt.
  • Kijk niet alleen op Funda.
  • Wees flexibel in je wensen, eisen en voorbehouden.
  • Verplaats je in de verkoper
  • Voordat je gaat bezichtigen, zorg dat je een hypotheekadviseur hebt gesproken.

Hulp nodig bij het vinden van je droomwoning? Neem contact met ons op.