Overwaarde inzetten

Een oud gezegde vertelt dat het geld van huizenkopers in stenen zit. Deels is dat natuurlijk zo, maar vaak  gaat het echter om geleend geld, in de vorm van een hypotheek. De hoge huizenprijzen leveren echter wél ‘steengeld’ op. Wat kun je hier mee?

Overwaarde

De hoge huizenprijzen leveren voor veel woningeigenaren een overwaarde op: het huis is meer waard dan de hypotheek op dat moment. Dat kan komen omdat je flink hebt afgelost of omdat je een huis hebt gekocht dat ooit veel goedkoper was dan nu. Feit is dat je in deze gevallen letterlijk ‘geld in je stenen’ hebt zitten. Geld dat je niet zomaar kunt gebruiken voor andere zaken dan wonen.

In principe

Dit heeft te maken met het gegeven dat overwaarde in principe gebruikt moet worden voor je nieuwe woning. In principe, want je hebt de keuze om het niet te doen. In dit laatste geval krijg je echter over het deel van de overwaarde geen hypotheekrenteaftrek en dit kan flink in de maandlasten schelen.

Rentekorting

Door de hoge huizenprijzen (of door het financieren met de overwaarde van de vorige woning) liggen hypotheeksom en woningwaarde dichter bij elkaar. Omdat een bank hierdoor minder risico loopt, geven ze vaak korting op de rente. Erg handig om naar te vragen. Banken komen hier merendeels namelijk niet vanzelf mee. Vaak is dan wel een taxatie verplicht. Vraag bij je bank of financieel adviseur of je hiervoor in aanmerking komt. Het kan al snel veel geld per maand schelen, geld dat je dan dus voor andere zaken kunt gebruiken.

Ophogen

Wil je gaan verbouwen, dan is het vaak mogelijk om bij overwaarde je hypotheek op te hogen. Vanzelfsprekend ligt de uiteindelijke beslissing bij je geldverstrekker, maar check ook met je adviseur of je de maandelijkse lasten na verhoging nog prettig vindt en je deze kunt dragen. Vraag ook naar allerlei subsidievormen, mocht je je woning willen verduurzamen.

Drie jaar

Let overigens wel op: verkoop je je huis en koop je niet meteen een ander huis, dan is de overwaarde nog steeds niet zomaar te besteden. Koop je namelijk binnen drie jaar alsnog een woning, dan geldt voor de overwaardesom dezelfde regel als in bovengenoemd geval. Ook dan krijg je dus over je overwaarde geen hypotheekrenteaftrek. Houdt daar rekening mee en laat je in alle gevallen goed adviseren over deze materie om financiële problemen in de toekomst te voorkomen.