Sparen voor het kopen van een woning

Het opbouwen van een kapitaal om een woning volledig te financieren is niet voor iedereen haalbaar. Maar, sparen kan wel de kans vergroten op het kopen van een woning. Als je niet genoeg kunt lenen op basis van je inkomen, kan het opbouwen van spaargeld een oplossing bieden. Door een deel van de koopsom met spaargeld te betalen, hoef je minder te lenen. Onthoud wel dat je, afhankelijk van je inkomen, maximaal de getaxeerde waarde van de woning kunt financieren met een hypotheek. De bijkomende kosten moeten altijd uit eigen middelen worden betaald.

Hoeveel geld heb je nodig voor de bijkomende kosten?

Er is niet één vast bedrag dat je altijd aan kosten betaalt, dit kan sterk variëren. De belangrijkste kosten zijn de advies- en bemiddelingskosten van de hypotheekadviseur en de overdrachtsbelasting. Gemiddeld liggen de kosten van de hypotheekadviseur tussen de €2.500 en €3.500. Overdrachtsbelasting bedraagt meestal 2% van de koopsom van de woning. Daarnaast zijn er taxatie- en mogelijk makelaarskosten. Bij het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), moet je rekening houden met een borgtochtprovisie van 0,6% van het totale hypotheekbedrag. Voor een woning van €400.000 moet je ongeveer tussen de €20.000 en €25.000 aan kosten rekenen. Een deel van deze kosten is fiscaal aftrekbaar. Ben je jonger dan 35 jaar? Onder voorwaarden kun je vrijgesteld worden van de overdrachtsbelasting.

Op jonge leeftijd beginnen met sparen

Vooral jonge starters hebben het moeilijk op de woningmarkt. Ze hebben vaak nog geen hoog inkomen en weinig spaargeld. Door op jonge leeftijd al te beginnen met sparen voor een woning, kunnen de kansen op de woningmarkt aanzienlijk verbeteren. In 10 jaar tijd kun je met een bedrag van €75 per maand en een spaarrente van 2% bijna €10.000 opbouwen. Dit kan het verschil maken tussen wel of niet kunnen kopen.

Bouw geen schulden op

Wat nog belangrijker is dan een spaarkapitaal opbouwen, is het vermijden van schulden. Schulden kunnen namelijk je maximale hypotheekbedrag aanzienlijk verlagen. Een schuld van €10.000 kan leiden tot een lagere hypotheek van wel €40.000. Het vermijden van schulden is dus essentieel wanneer je van plan bent een woning te kopen.